Haarlem door de tijd

Op 23 november 2020 vierde Haarlem zijn 775e verjaardag. Om dit te vieren zijn er door Stichting Erfgoed Haarlem twee educatieve routeboekjes ontwikkeld. De locaties zijn gekozen met hulp van geschiedenisdocenten van onder meer Het Schoter, Kennemerlyceum, Stedelijk Gymnasium en Haemstede-Barger Mavo.

Stadsrechtenroute

De herbruikbare wandelroute over de stadsrechten van Haarlem is ontwikkeld voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. In 1245 kregen de Haarlemmers stadsrecht. Dat had veel invloed op het dagelijks leven, maar wat betekenen al die bepalingen eigenlijk? Aan de hand van tien bepalingen uit het stadsrecht gaan de leerlingen op onderzoek uit. De route voert langs tien locaties in de binnenstad waar ze meer te weten komen over het stadsrecht. Denk bijvoorbeeld aan verbanning, de vierschaar en het gebruik van valse maten.

De route duurt ongeveer 1 uur en beperkt zich tot de binnenstad.

De routeboekjes zijn verkrijgbaar voor 3,50 euro per stuk. Voor bestelling stuur je een mail naar educatie@noord-hollandsarchief.nl.

Route ‘Haarlem door de tijd’

De herbruikbare fietsroute ‘Haarlem door de tijd’ richt zich op leerlingen van de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. De route leidt langs 20 bijzondere locaties in Haarlem die elk bij een tijdvak horen. Van de steentijd tot en met de tijd van televisie en computers komen aan bod in deze route. Aan de leerlingen de taak om de locatie in het juiste tijdvak te plaatsen en de bijbehorende kenmerkende aspecten eraan te koppelen. De route is een goede manier om de examenstof voor te bereiden.

De fietsroute duurt ongeveer 1,5 uur en kan verspreid worden over meerdere lesuren.

De routeboekjes zijn verkrijgbaar voor 3,50 euro per stuk. Voor bestelling stuur je een mail naar educatie@noord-hollandsarchief.nl.

Herbruikbare route

De route is op een duurzame manier vormgegeven, gedrukt en gebonden (wire-o). Het is de bedoeling dat de docent de routeboekjes uitdeelt en na afloop van de route verzamelt voor hergebruik.

Ideeën zijn welkom!

De routes zijn zo ontworpen dat er gemakkelijk in de toekomst nieuwe routes met een ander thema in eenzelfde stijl toegevoegd kunnen worden (denk aan WOII, slavernij en schilderkunst). Zo kunnen leerlingen in ieder leerjaar eropuit om de geschiedenis van de stad nóg beter te leren kennen. Heb jij een idee voor een volgende route of opdracht? Laat het ons weten via janneke.de.lange@noord-hollandsarchief.nl!

Dit project is mogelijk gemaakt door: